Nieuws > persberichten > In de Stentor

In de Stentor

Scholen moeten stoppen met flexibele schooltijden

Stentor 2-4-2019

Het landelijk experiment voor flexibele schooltijden stopt. Het systeem brengt risico’s met zich mee voor de onderwijskwaliteit, zo oordeelt het ministerie van onderwijs op basis van onderzoek van de Inspectie voor Onderwijs. De Tweede Kamer wordt vandaag over het stopzetten van het experiment in een brief geïnformeerd.

Het besluit is tegen het zere been van onder meer de Sterrenschool Apeldoorn, een van de voorlopers van het experiment. ,,We gaan weer terug naar de middeleeuwen,’’ sombert directeur Hans van der Most. ,,Wij waren in 2009 al wat begonnen en namen sinds 2010 officieel deel aan het experiment. De onderwijsdoelen werden ook door flexibilisering gewoon gehaald en voor ouders was het systeem heel aantrekkelijk. Zo konden ouders voor hun kinderen kiezen voor een vierdaagse- of vijfdaagse schoolweek. Ouders konden ook zelf de vakantieperiode invullen. Nu gaat alles weer terug naar het oude. Dat betekent dat komend schooljaar een overgangsjaar wordt en vanaf  het schooljaar 2020/2021 zitten we weer in het strakke stramien. We onderzoeken nog of er mogelijkheden zijn binnen de huidige wet om toch nog iets met flexibele schooltijden te kunnen doen.’’

Niet alleen Sterrenschool Apeldoorn, maar ook Dalton Sterrenschool De Vliegenier en de Montessori Sterrenschool in Vaassen moeten het roer weer omgooien. Ook hier overheerst teleurstelling over het besluit van het ministerie om te stoppen met flexibele schooltijden. Directeur Hanneke van Hal van de Montessori Sterrenschool: ,,De ouders zijn hier zo enthousiast. De flexibilisering heeft ons extra leerlingen opgeleverd". Naast de drie genoemde scholen deden nog zes scholen in Nederland mee aan het experiment. De scholen hebben de ouders inmiddels geïnformeerd over het besluit van het ministerie.

Het besluit van het ministerie staat overigens vast. De Tweede Kamer heeft geen mogelijkheden dit terug te draaien omdat het om een experiment gaat. Alleen bij wetswijziging telt de stem van de kamerleden. Dat is hier niet aan de orde.